Waarom worden de beginnende testers eigenlijk naar Zuid-Afrika gestuurd? Even de trainingsfaciliteiten daar gelaten heb ik een aantal vergelijkingen op papier gezet tussen Zuid-Afrika en het testvak. Naast de trainingsperiode in Zuid-Afrika ben ik er ook een jaar lang woonachtig geweest. En heb ik een beter inzicht van de Zuid-Afrikaanse samenleving mogen opdoen.

Geduld
Het kan natuurlijk voorkomen dat je in een project zit waarbij je moet wachten om verder te kunnen werken. Zuid-Afrika heeft de meest geweldige trainingsfaciliteiten om je geduld te testen. Alles en iedereen helpt hier namelijk aan mee. Of het nu is bij het stoplicht, supermarkt of bar is. Tijdens de training zijn er veel situaties geweest waarbij mensen of systemen zo verschrikkelijk langzaam werkten, dat je bijna zou denken dat iedereen in het complot zit ons geduld bij te brengen.

Mentaliteit
Zuid-Afrikanen zijn een volk van ‘aanpakkers’, proactieve mensen die altijd wel een weg zien om het gewenste resultaat te krijgen. Zo kennen ze verschillende manieren om de BBQ of ‘Braai’aan te krijgen en zijn ze voor veel situaties voorbereid op het onbekende. Zo heb ik een ‘hike’ meegemaakt waar de gids werkelijk een kleine apotheek, bouwmarkt en kampeerwinkel in zijn rugzak had zitten. Een mentaliteit die voor testers ook handig is om mee te dragen. De juiste tools voor de juiste situatie.

Veiligheid
Dat veiligheid een issue is in Zuid-Afrika weten de meeste mensen wel. Daarbij is het goed om jezelf een denkwijze aan te meten waarbij je op voorhand al bedenkt waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat en hoe je weer veilig thuiskomt. De plannen worden weliswaar niet zo gedocumenteerd als in een testplan, maar de manier van denken is wel hetzelfde.

Rainbow nation
Zuid-Afrika wordt ook wel de ‘rainbow nation’ genoemd. Dit heeft het te danken aan de vele volkeren, tradities en talen die het land rijk is. Een mooie metafoor is te trekken met het testvak (of zelfs SQS) als je bedenkt wat voor verscheidenheid aan mensen er in werkzaam is, de verschillende methodieken die te gebruiken zijn en de ontelbare software die hierbij komen kijken.

Glimlach
Het beste wapen om jezelf te wapenen in Zuid-Afrika is geen mes of geweer maar een onvervalste glimlach. Natuurlijk is op sommige plekken voorzichtigheid geboden, maar met een glimlach bereik je dat je het in elke club of bar geweldig naar je zin hebt. Daarbij vallen ‘bubbling en twerk’- moves ook altijd goed in de smaak, helemaal als je een ‘umlungu’ (witte man) bent.

Onbedoeld of bedoeld, Zuid-Afrika is een goede uitvalsbasis om de beginnende tester uit zijn vertrouwde omgeving te halen en te zien hoe elk individu zich in dit soms tegenstrijdige land staande houdt.

Kevin Schenau

Testconsultant