Outsourcing van nu is allang niet meer de outsourcing van vroeger. Op de campus van SQS Benelux in themapark Archeon treffen we softwarespecialist Chinmay Patnaik uit Pune tussen de overblijfselen van het Romeinse Rijk. Een man met een missie.

Chinmay Patnaik gedraagt zich niet als een typische Indiër. Hij heeft een missie. In drie weken tijd wil hij zijn Nederlandse collega´s van SQS leren kennen en zich inwerken in het omvangrijke testwerk dat de Utrechtse softwarespecialist verricht bij een grote organisatie in de logistiek markt.

“Het is voor mij niet de eerste keer dat ik buiten India werk. Eerder was ik al in de Verenigde Staten. Het logistieke domein is nog wel onbekend voor mij. Vandaar dat ik het waardeer dat ik op deze manier kennis maak met de mensen van SQS en één van hun belangrijkste klanten.”

Eten in Nederland
De softwarespecialist uit Pune valt met zijn neus in de boter, want gedurende de tijd dat hij in Nederland is, houdt SQS haar jaarlijkse campus. Daar worden alle medewerkers onder meer bijgepraat over recente ontwikkelingen en opleidingsmogelijkheden. Na afloop van de sessie in themapark Archeon is er entertainment met een barbecue na. “Het eten is nog het moeilijkste in Nederland”, vertelt Chinmay Patnaik, terwijl hij de schalen met een kritische blik bekijkt. “Ik eet het liefste kip, maar dat is er niet altijd.”

Op de campus heeft hij daar geen klagen over en gaat hij voort met waar hij voor gekomen is: kennismaken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Patnaik een deel van het herhaalbare en uitvoerende testwerk bij de grote klant inventariseert en vertaalt naar oplossingen die vanuit Nederland én India kunnen worden uitgevoerd. SQS is– mede door recente overnames wereldwijd– een gespecialiseerde en grote onafhankelijke speler. Chinmay Patnaik weet hoe er soms over (gedeeltelijke) outsourcing wordt gedacht in Nederland, maar door de focus op software kwaliteit, de onafhankelijkheid en de operationele efficiëntie wordt India volgens hem en SQS alleen maar een belangrijkere outsource bestemming voor de onafhankelijke en efficiëntere test en kwaliteitsoplossingen. Ook de opleidingen zijn er op gericht om deze benodigde kennis en kunde op peil te brengen én te houden.

Uitstekend Engels
“Voor bedrijven die wereldwijd opereren, maakt het steeds minder uit waar het testwerk wordt gedaan. Als het maar goed gebeurt”, zegt SQS delivery director Mischa Maliepaard. “Zelf kom ik regelmatig in India en ik ben onder de indruk van hoe er daar gewerkt wordt. Gefocust en gespecialiseerd! Men kiest ook daar voor Software kwaliteit!”

Bij de logistieke reus voert SQS diverse services uit van code reviews tot en met geautomatiseerde regressietesten. Deze services worden geleverd als een internationaal team waarbinnen India een onlosmakelijke schakel vormt.

Chinmay Patnaik is voor hem onderdeel van zijn team. ”Het is een groot voordeel dat hij al eerder in het buitenland is geweest en bijvoorbeeld gewerkt heeft bij een creditcardmaatschappij. Hij past zich gemakkelijk aan in het bedrijfsleven en weet wat er van hem verwacht wordt.”

Dat blijkt als de inhoud van het omvangrijke testwerk op de campus wordt besproken. Chinmay Patnaik pakt de vloer en praat de zaal enthousiast bij. Zelfs het subtiele seintje dat hij af moet ronden, ontgaat hem niet. Kern van zijn betoog: samenwerking en vertrouwen. Zijn eigen zelfvertrouwen ontleent hij onder meer aan zijn uitstekende Engels. “Bij internationale bedrijven is Engels allang de voertaal en dat is voor mij geen probleem.”

Maliepaard beaamt dat. “Het zou anders zijn als we hem zouden inzetten bij een puur Nederlandse organisatie. Dan is er een taalprobleem wat wij lokaal oplossen. Bij internationale bedrijven is dat probleem er niet en dan merken we een duidelijke toename van de vraag naar outsourcing in India.”

Nooit een ‘nee’
Bij SQS zijn ze inmiddels gewend aan samenwerken met internationale collega’s. Behalve Chinmay Patnaik en nog twee landgenoten zijn er ook enkele collega’s uit Egypte aanwezig op de campus. Het mixt en matcht uitstekend. “Het grote voordeel van veel internationale collega’s is dat je klanten altijd kunt helpen met testvragen. We hoeven nooit nee te zeggen”, zegt managing director Wilbert van den Bliek van SQS. “De kwaliteit van software wordt alleen maar belangrijker. Organisaties zien steeds vaker in dat slechte of matig functionerende software funest is voor hun bedrijfsvoering en dan wenden ze zich graag tot specialisten. Het belang van diepe domeinkennis wordt de komende jaren alleen maar groter, door internationale ontwikkelingen, richtlijnen en wetten.”

Chinmay Patnaik kijkt ondertussen nog eens rond op de campus. Heeft hij echt iedereen de hand geschud? Hij heeft nog één week in Nederland. Nog tijd genoeg om zijn tijdelijke verblijfplaats Rotterdam eens goed te verkennen.

Chinmay Patnaik