Operationele efficiëntie en de kwaliteit van opleidingen maakt dat de meeste organisaties die voor outsourcing van het testen van software kiezen in India uitkomen. Deze positie is echter niet onaantastbaar door toenemende concurrentie vanuit andere lage-lonenlanden. Dit blijkt uit het recent verschenen onderzoeksrapport Software Testing Market India 2014 van Market

Ofschoon bedrijven in landen als China en de Filippijnen dezelfde diensten aanbieden tegen lage kosten, blijft India het voorkeursland voor de meeste bedrijven in de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten.

Foutmarge praktisch nul

De vraag naar software testing neemt toe. In het huidige scenario, waarin testbedrijven in een moordende concurrentie verwikkeld zijn, is er slechts een heel kleine marge voor fouten. Slechte software heeft niet alleen negatieve financiële gevolgen voor een bedrijf, het werpt ook een smet op een merk. De software-testindustrie werkt dan ook aan harde garanties voor klanten. De toenemende volwassenheid van Indiase testbedrijven en hun goede naleving van de gedefinieerde standaarden zijn de belangrijkste redenen voor de groei van de plaatselijke software-testmarkt.

De industrie kent echter ook een aantal pijnpunten. Ook al staat India bekend om zijn IT-expertise, er is nog onvoldoende aandacht voor opleidingen en trainingen voor het testen van software. Een software-ontwikkelproces dat slechte testprocedures bevat, kan leiden tot slechte programmacode en kan het risico op fouten verhogen. Daarbij levert de toenemende concurrentie van andere lage-lonenlanden een bedreiging voor de dominantie van India in de testindustrie.

SQS India BFSI

In het onderzoek is ook het software-testbedrijf SQS India BFSI meegenomen. Eerder dit jaar werd dit onderdeel aan SQS toegevoegd door de overname van Thinksoft. Door de overname is de offshore- capaciteit van SQS verder vergroot en heeft SQS meer kennis over de financiële wereld verworven.

“Met hun kennis kunnen ze, bij wijze van spreken, een eigen bank beginnen. De uitslag van het onderzoek is dus allesbehalve een open deur”, zegt Wilbert van den Bliek, CEO van SQS Nederland. “In India is ontzettend aan kwaliteit gewerkt. Klanten zien ons steeds vaker als een partner op testgebied. Het belang van specialistische kennis wordt de komende jaren alleen maar groter. De financiële wereld heeft te maken met internationale ontwikkelingen, waaronder payments met Sepa, nieuwe Basel-richtlijnen, verdere splitsingen van banken en verzekeraars en regelgeving van de Europese Unie die testen met productiedata aan banden legt.”