Het Duitse bedrijf SQS heeft software die vorig jaar werd uitgebracht, beoordeeld op kwaliteit. De 10 slechtste applicaties en systemen zijn op een rijtje gezet.

Het ontwikkelen van grote softwarecomplexen is geen peulenschilletje en er hoeft maar iets niet goed te zijn of de gevolgen zijn niet te overzien. Uit de meetgegevens van SQS blijkt, dat vooral de energiebedrijven en de maakindustrie in de hoek zaten waar de klappen vielen.

Kijk mee en huiver met de slechtste softwareprojecten die in 2013 werden afgerond. Sommige instanties hebben wel bedongen dat ze alleen in algemene bewoordingen worden vermeld, ze willen niet met naam en toenaam bekend raken.

1 Het project Obamacare in de VS, zat vol met fouten. Het eerste gevolg daarvan was, dat een derde van de aanvragen verdween en nooit de website verliet. Aanvragers konden hun social security number niet invullen en de verzekeraars kregen die aanvragen dus nooit te zien.

2 Het elektriciteitsnet in Oostenrijk werd in mei 2013 bijna geheel platgelegd, met uitstraling naar andere landen in Europa. De reden?

3 De persoonlijke gegevens van ruim 6 miljoen gebruikers van een van de grootste sociale netwerken kwamen op straat te liggen. Het ging om telefoonnummers en e-mailadressen die zichtbaar waren voor derden en dat bijna een jaar lang.

4 Ongewild afgestudeerd dan wel ontslagen. Dat overkwam 48.000 studenten en medewerkers van een universiteit die een e-mail kregen dat hun account werd gesloten. Een softwarefout was de oorzaak van dit elektronische afscheid van 37.000 studenten en 11.000 personeelsleden.

5 Rekening voldaan, maar dan wel 2 keer. Een regionale Duitse bank had de aanstaande overstap naar SEPA niet helemaal goed geregeld. Bedragen werd overgemaakt naar het oude rekeningnummer, maar meteen ook naar het nieuwe – lange – nummer. Het tweede bedrag werd, met rente, wel teruggestort.

6 De elektronische beurs Nasdaq ‘bevroor’. Door een softwarefout kon er gedurende 3 uur geen enkele transactie worden uitgevoerd. Vervelend, want 30 procent van alle aandelen wordt via Nasdaq verhandeld. Het gaat onder meer om Apple, Facebook, Google en Microsoft.

7 Even langer wachten op een snelle treinverbinding. De producent van hoge-snelheidstreinen kwam er achter dat de software niet deugde waardoor de remmen spontaan konden aanslaan. De treinstellen werden niet goedgekeurd, wat een vertraging van 2 jaar opleverde. De fabrikant wil niet met name genoemd worden.

8 De software van het telefoonsysteem liet het afweten. Vervelend als mensen even niet kunnen bellen, maar volslagen dodelijk wanneer het gaat om de telecomverbindingen van een luchtverkeersleiding. Het resultaat: 1300 vluchten binnen Europa (8 procent van het dagtotaal) liepen enkele uren vertraging op.

9 Maar ook voor gewone bellers is een softwarefout erg onprettig. Zo’n 6 ├á 7 miljoen telefoonabonnees konden op een dag in oktober niet bellen door een storing. De servers van het net werden steeds gereset. Deze situatie duurde maximaal 5 uur.

10 Een grote Duitse autoproducent had een nieuw bestelsysteem voor onderdelen geïnstalleerd. Dat draaide bij de test wel goed, maar in de productieomgeving liet de code het afweten. Bestellingen voor ruim 200.000 onderdelen werden niet doorgegeven, waardoor 5000 dealers in problemen kwamen.